CO2 meter

VAN RANST: "INVESTEREN IN CO²-METER ZAL DE NORM WORDEN"

Ventilatie in de praktijk is belangrijk in het kader van het coronavirus. Volgens viroloog Marc Van Ranst is het enorm nuttig om een CO²-meter aan te schaffen om de veiligheid in uw praktijk te verhogen: "Het hebben van zo'n meter zal een competitief voordeel worden."

Meten is weten. Van in het begin van deze pandemie heeft AXXON de problematiek van aerosolen en ventilatie aangekaart bij Sciensano. Ondertussen blijkt dat aerosoltransmissie het belangrijkste aspect is bij het overdragen van het coronavirus. Goede ventilatie is hier de enige oplossing voor.  

Een CO²-meter is een echte meerwaarde in het verluchtingsmanagement van uw praktijk. Deze geeft het aantal partikeltjes in de lucht weer. Rond de 500 is een normaal cijfer. Vanaf het aantal boven de 1000 stijgt, bent u eigenlijk uitgeademde lucht aan het inademen. Dan weet u dus dat u moet verluchten. 

Volgens viroloog Marc Van Ranst zal investeren in zo’n CO²-meter de norm worden. Het kost niet veel, momenteel slechts zo'n 150 euro . Dit zal in de toekomst een competitief voordeel zijn, gezien er zo tenminste bewijs is van goede ventilatie. U kunt wel zeggen als de patiënt binnenkomt dat u net heeft verlucht, maar op deze manier kunt u dat ook effectief aantonen en in het oog houden wanneer er opnieuw een verluchtingsmoment nodig is, al dan niet tijdens de behandeling. 

De infrastructuur moet veranderen, maar dit gebeurt niet van de ene dag op de andere. Voorlopig gaan we een moeilijke tijd tegemoet met wat improvisatie en gezond verstand, aldus Van Ranst. Betere verluchting in oude gebouwen moet geïmplementeerd worden naar de toekomst toe. In de tussentijd is een CO²-meter een kleine investering met een grote meerwaarde om de zorgcontinuïteit in onze sector te blijven garanderen.

Bron Axxon

ons centrum is reeds uitgerust met dergelijke toestellen