Enkelpathologie

Enkelpathologie

Achillespees ruptuur (complete scheur)

(Ook bekend als: afscheuring van de achillespees, volledige achillespees scheur, complete achillespees ruptuur)

Een achillespees scheur is een zeer verevelende blessure, die veel pijn met zich meebrengt. Het is noodzakelijk dat je zo snel mogelijk na het oplopen van de blessure medische hulp te zoeken. Een vertraagde behandeling zal slechter resultaat opleveren. Personen met deze blessure kun niet hun gewicht plaatsen op de achillesspees.

Slijmbeurs ontsteking bij de hiel

(Ook bekend als: Achilles bursitis, Slijmbeursontsteking bij de achillespees)

Achilles bursitis Slijmbeursontsteking hiel

Bij een slijmbeursontsteking van de hiel ervaar je pijn aan de achterkant van de enkel. Deze pijn ontstaat voornamelijk bij het doen van activiteiten (wandelen, rennen, springen), maar ook tijdens de rust na een activiteit. De slijmbeursontsteking van de hiel is goed te behandelen. In de meeste gevallen zijn mensen in een aantal weken weer terug op activiteiten niveau.

Hielspoor

(Ook bekend als: Fasciitisplantares, planetaire fasciitis)

Veel mensen hebben vaak niet in de gaten dat zij last hebben van de aandoening hielspoor en lopen daarom te lang met deze blessure door... Niet slim, waarom merken mensen het niet? Dit komt vooral, omdat mensen niet voortdurend pijn hebben. Mensen ondernemen pas actie als de pijn te hevig wordt. Gelukkig kan deze blessure dan nog behandelt worden. Alleen duurt het herstel vaak langer.

De ziekte van Sever

Severs disease, ook bekend als: Sever Schinz syndroom, Morbus Sever, calcaneal apophysitis, apophysitis calcanei

Bij de ziekte van Sever raakt de groeischijf van de hiel geïrriteerd door een te grote trekkracht van de achillespees. Deze aandoening komt dan ook veel voor bij kinderen en adolescenten in de perioden van snelle groei. Bij deze aandoening ontwikkellen er gradueel pijnklachten aan de achterkant van de hiel of achillespeesregio. Deze blessure lost zich dan ook geleidelijk op. Dit houdt in dat de pijnklachten verminderen op het moment dat jouw skelet volledig is volgroeid. In veel gevallen duurt dit 6 - 12 maanden, maar dit kan ook 2 jaar duren.

Achillespees Tendinopathie

(Ook bekend als: Achilles tendinitis, Achilles tendinose, Achilles tendinopathie)

Bij een achillespees tendinopathie ervaaar je vaak pijn aan de achterkant van je enkel (hielregio) en/of heb je last van een stijfgevoel in de hielregio. Mensen met deze aandoening blijven er vaak te lang mee rondlopen zonder te behandelen. Dit is niet slim! Maar hoe kan dit? Vaak hebben mensen niet voortdurent pijn, maar ervaren zij dit na een intensieve activiteit en daarna gaat de pijn vanzelf weg.

Enkelinstabiliteit

Bij enkelinstabiliteit is er sprake van pijn en een instabiel gevoel in de enkel. De klachten ontstaan meestal als gevolg van meerdere enkelverzwikkingen. Door enkelinstabiliteit wordt de kans op het regelmatig verzwikken van de enkel groter.

(Inklemming van de voor of achterzijde van het enkelgewricht)

Bij impingement is er sprake van pijn die vooral ontstaat doordat er stucturen ingeklemd raken. Inklemming van deze structuren gebeurt over het algemeen bij eindstandige bewegingen van strekken of plooien.

Enkel impingement

Buitenste enkelband letsel

(Inversietrauma enkel, lateraal ligament letsel)

Het buitenste enkelband lestsel is een zeer veel voorkomende blessure van de voet. Meestal ontstaan de klachten nadat iemand zich mistrap of zijn enkel omslaar. Wanneer een enkelbandletsel niet goed beahndelt wordt, kan dit tot blijvende enkelinstabiliteit leiden.

Dropvoet - klapvoet

Een dropvoet is een aandoening waarbij de voet niet meer gecontroleerd op de grond gezet kan worden tijdens het stappen. De voet valt als het ware naar beneden nadat de hak contact gemaakt heeft met de grond. Of de voet kan helemaal niet meer geheven worden en sleept over de grond. De controle is er niet meer doordat de spieren in het onderbeen verzwakt zijn of zelfs helemaal uitgevallen zijn door een zenuwprobleem.

Kneuzing

Bij een kneuzing raakt onderhuids weefsel door inwerking van stomp geweld beschadigd. Het gevolg is een pijnlijke, gezwollen plek die later blauw kan kleuren. Een kneuzing geneest in de meeste gevallen vanzelf.